
De leden van LOTUS Kring Gouda Alphen richten zich op realistisch acteerwerk, grimeren en het geloofwaardig neerzetten van uiteenlopende ziektebeelden en ongevalsscenario’s. Sinds 1985 laten we hulpverleners ervaren wat ze in de praktijk kunnen tegenkomen.
We trainen professionele en vrijwillige hulpverleners om met vertrouwen en vakmanschap te reageren op uiteenlopende letselbeelden en hulpvragen.
Ontstaansgeschiedenis
In 1985 werd de kring Gouda opgericht, dankzij de inzet van Dick Ruig, Henk Pijpers en Dirk Frie, met Alie Roggeveen als studieleider. We begonnen met zes leden en vijftien cursisten, maar de kring groeide en werd in de loop der jaren een vaste waarde in de regio. In 2003 kwam er een opleidingsafdeling in Alphen aan den Rijn bij. Vandaag de dag hebben we ongeveer dertig gediplomeerde LOTUS-slachtoffers die worden ingezet bij oefeningen, trainingen en examens.

Opleidingen
Bij voldoende aanmeldingen start in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleidingsgroep. U komt dan iedere twee weken samen om de kennis en vaardigheden van Simulant en later LOTUS onder de knie te krijgen. We werken stap voor stap en maken veel gebruik van praktijkoefeningen, zodat u zich steeds meer zeker voelt in het uitbeelden van verschillende verwondingen.
In de eerste fase die u opleidt tot simulant leert u hoe u een hulpvrager geloofwaardig en waarheidsgetrouw kunt neerzetten, met aandacht voor lichaamshouding en interactie. U oefent in het accuraat vertalen van de letsels in uw acteerwerk. Grime is een belangrijk onderdeel, zodat verwondingen er zo echt mogelijk uitzien.
Na het simulanten-examen kunt u doorstromen naar de LOTUS-opleiding. Daar gaat u dieper in op complexe letselbeelden en scenario’s. U leert hoe u zelf een ongevalssituatie kunt ensceneren, inclusief omgevingsfactoren en mogelijke gevaren. Naast het verfijnen van uw acteerwerk, doet u meer kennis op over anatomie en de reacties van het menselijk lichaam bij uiteenlopende letsels. Ervaren leden begeleiden u bij elke stap, zodat u na het examen helemaal klaar bent voor de praktijk.

Kringavonden
Elke maand komt de kring bijeen onder begeleiding van studieleider Ankie van der Steen om de vaardigheden verder te ontwikkelen. Tijdens de kringavonden delen leden hun inzichten en wisselen we ervaringen uit. We bespreken casussen en analyseren hoe letsels zo overtuigend mogelijk gegrimeerd en geacteerd kunnen worden. Een dramadocent begeleidt ons bij het gebruik van lichaamstaal en expressie, zodat het spel realistisch en natuurlijk oogt.
Er is vanzelfsprekend veel aandacht voor het werken met materialen en de nieuwste grimetechnieken. We verdiepen ons in het realistisch uitwerken van uiteenlopende verwondingen, van brandwonden en snijwonden tot ernstige letsels zoals amputaties en aangezichtsletsels. Daarnaast oefenen we met het ensceneren van situaties waarin meerdere slachtoffers betrokken zijn. Dit helpt niet alleen bij het geloofwaardig neerzetten van een oefenscenario, maar ook bij het trainen van de interactie met hulpverleners en omstanders.
Naast de technische en artistieke aspecten is er ook ruimte voor reflectie en feedback. We kijken samen naar eerder gedraaide casussen en bespreken verbeterpunten. Dit helpt om de details verder te verfijnen en de accuraatheid van ons werk te vergroten.